divendres, 13 de març del 2015

LA TROBADA DE MARÇ DE LES MESTRES REFERENTS DE LES ESCOLES BRESSOL

 
El passat  dimecres  4 de març les Mestres referents de les escoles Bressol del Bages sud ens vam trobar a l’Escola Bressol Municipal Colors de Castellbell i el Vilar.
Van assistir-hi les educadores de l’Escola Bressol El Niu de Sant Vicenç, l’Escola Bressol Castellnins de Castellgalí i  l’Escola Bressol de Monistrol (FEDAC).


Després de visitar l’escola vàrem comentar l’article “Conte contat ja s’ha acabat”.
Es va parlar dels beneficis de la lectura o narració de contes en veu alta:
Es reforcen els vincles afectius amb els pares, mestres, avis,…; l’infant comença a identificar les paraules i el seu sentit i això facilita el desenvolupament del llenguatge.
Amb els contes els infants  viuen sensacions i emocions , es treballa l’observació, l’atenció,i l’aprenentatge i gust per la lectura.
A partir d’aquí comentem la varietat de versions i finals dins dels contes tradicionals i la seva agressivitat actualment qüestionada(a uns la rateta es casa amb el gat, a d’altres el gat es menja a la rateta, el llop es menja a les cabretes, li obren la panxa amb les tisores,…).
Per part de les referents pensem que és de vital importància la manera en què el narrador, i concretament les educadores a l’escola bressol  en el moment d’explicar un conte, sabem  suavitzar unes parts i donar èmfasi a unes altres. Sense haver d’ eliminar cap part del conte ja que precisament  el seu realisme és el que dóna encant i valor als contes tradicionals.
Dins del mateix article la narradora Roser Ros apunta que “A llegir se n’aprèn per les orelles” i que allò que és important, tant si és narrat com llegit, és el fet de compartir. La lectura també pot compartir-se.
En aquest punt totes les referents estem d’acord: quan amb el conte que expliques t'hi sents a gust i el fas teu, això es transmet i els infants ho capten i s’aconsegueix la motivació i que se sentin atrets pel relat.
 
Seguidament, cada educadora va presentar una experiència lectora de la seva escola:
·Els personatges del conte de la Rateta presumida, fets amb guants de látex i Goma-Eva.
·A l’escola bressol de Monistrol, cada divendres, han establert l’hora dels contes amb “La caixa màgica dels contes”.
Cada divendres expliquen un conte diferent ( amb titelles, il.lustracions,..).
·”La Vella Quaresma”.
·”Endevina com t’estimo”.
·”Està bé ser diferent”.
·El “Conte-suro”, “El Cargol i l’herba de poniol”: Els dibuixos del conte es van enganxant al suro amb velcro, a mida que s’explica el conte.

Finalment, quedem per a la propera trobada en aportar idees de cara al curs vinent (sobre què volem parlar, com treballar, ampliar sobre coses concretes, unificar idees,…)

 
Ens tornarem a trobar el 25 de març a l’Escola Bressol de Monistrol (FEDAC).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No t'oblidis de signar la teva aportació si vols que es publiqui. Posa-hi el teu nom, curs i escola.